Wetenschapper Temple Grandin: Autisme

Temple Grandin
Hyperfocus
Positieve kanten


1. Temple Grandin
Temple Grandin is een vrouw die de diagnose autisme heeft. Ze is een bekende wetenschapper geworden, omdat ze meer ethisch verantwoorde en efficiëntere slachthuizen heeft ontworpen, met veel succes. Later is ze ook onderzoek gaan doen naar autisme, wat resulteerde in een andere kijk hierop dan de meest gangbare visie.

De meningen over autisme en creativiteit zijn nogal verdeelt. Soms zeggen ze dat autisten minder creatief zijn, omdat ze niet goed om kunnen gaan met nieuwe en onverwachtse situaties.
Volgens de wetenschapper Temple Grandin zijn autisten echter op vele gebieden creatiever dan gemiddeld. Autisten zijn juist eerder in staat om “out of the box” te denken en op technisch gebied zijn ze vaak erg creatief. Volgens Grandin hebben autisten de potentie om creatief te zijn op het gebied van beeldhouwen en tekenen, maar ook op het gebied van ruimtelijke wiskunde en bepaalde takken van de wetenschap, omdat ze een situatie voor zich kunnen zien als een filmpje. Het komt er volgens haar op neer dat autisten creatiever kunnen zijn dan gemiddeld, als ze maar genoeg tijd en voorspelbaarheid hebben om iets te bedenken. Omdat autisten inderdaad vaak niet goed om kunnen gaan met nieuwe en onverwachtse situaties, kunnen ze niet altijd creatief zijn op commando, maar de aanleg is er dus wel degelijk.
Wat volgens Grandin zeer belangrijk is, is dat mensen en kinderen met autisme ruimte krijgen voor hun gerichtheid op details. Mensen met autisme zien vaak geen enkel detail over het hoofd en dit kan zeer voordelig zijn, want details zijn essentieel in onze samenleving. In de wetenschap, de filosofie en de techniek kunnen kleine gedetailleerde fouten grote gevolgen hebben. Het is dan ook niet toevallig dat er veel autisten in de techniek, de ICT, de filosofie en de wetenschap werken of hebben gewerkt. Temple Grandin maakt in 1 van haar lezingen zelf de opmerking dat we zonder autisten, bij wijze van spreken, nog holbewoners zouden zijn geweest. Deze opmerking maakt ze ten eerste vanwege de opmerkelijke gave van autisten om zeer gedetailleerd te denken, maar ook omdat autisten over het algemeen, volgens haar, vaak onderzoeken en zoals eerder genoemd vaak een zeer goed technisch inzicht hebben. Hierdoor zijn verschillende autisten volgens Grandin verantwoordelijk voor vele belangrijke technische en wetenschappelijke ontwikkelingen. Wat erg jammer is, is dat er in het huidige onderwijs weinig ruimte is voor details, alles moet snel gaan en er is veel waar niet diep op wordt ingegaan. Autisten kunnen hierdoor vastlopen in het onderwijs. Mensen met autisme leren over het algemeen bottom-up. Dit wil zeggen dat ze eerst alle details willen zien en dan pas het grote geheel. Als hier rekening mee wordt gehouden, dan kan een autist zich sneller optimaal ontwikkelen en kan hij/zij een grote meerwaarde hebben in onze samenleving. Zolang hier geen begrip voor is, zal de autist op een minder geschikte manier moeten leren en wat meer details negeren, om, bijvoorbeeld, een diploma te behalen.
Tot slot deelt Temple Grandin autisten in in 3 types:
1.foto realistisch visueel denkers
(met een goed ruimtelijk en technisch inzicht)
2. patroon denkers
(wiskundig en muzikaal)
3. verbale denkers
(spreken gedetailleerd over onderwerpen en kunnen goed verhalen vertellen en schrijven)


2. Hyperfocus
Mocht je als autist moeite hebben met concentratie – klik dan hier: https://creatievechaoot.wordpress.com/labels/adhd/leren-gebruik-te-maken-van-de-hyper-focus – om te leren om gebruik te maken van de hyperfocus. Dit is een begrip wat veelal wordt gebruikt bij ADHD, maar de gave om gebruik te maken van de hyperfocus wordt ook wel eens toegeschreven aan mensen met autisme. Hierbij kan je denken aan een hyperfocus in het denken en zien in details.


3. Positieve kanten
Naast creativiteit, beelddenken en detail-denken zijn er nog veel andere positieve kenmerken van autisme. Via Google zijn er veel websites te vinden waar positieve kenmerken worden genoemd. Er is misschien naar veel positieve kenmerken nog geen onderzoek gedaan, maar op verschillende websites is informatie vindbaar van persoonlijke verhalen en steekproeven, met daarin veel overeenkomstige positieve kenmerken. Net als bij de negatieve kenmerken heb je als autist vaak een aantal van deze kenmerken. Je hoeft ze dus niet allemaal te hebben. Ik heb de kenmerken die ik het meest ben tegengekomen hier op een rijtje gezet:
• Creatief
• Oog voor detail
• Eerlijk
• Realistisch
• Objectief
• Perfectionistisch
• Analytisch denken
• Concreet zijn
• Leven volgens de regels
• Goed in deductief redeneren
• Berekenend
• Gericht op feiten


Lees meer op: https://creatievechaoot.wordpress.com/labels/autisme-spectrum/


Een Reactie op “Wetenschapper Temple Grandin: Autisme

Plaats een reactie